Архиерейска света литургия за Преображение Господне
09:00 06.08.2021г. - 12:00 06.08.2021г.
Храм "Св. Преображение Господне" / Пловдив , 4023 кв. Хан Крум - А4, Пловдив
Описание

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 9 ч. на 6 август празнична Архиерейска света литургия в храма "Св. Преображение Господне" в пловдивския ж.р. "Тракия".

Началото на празника е поставено през първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните събития – явяването на Иисус Христос пред неговите свети ученици. За да укрепи вярата на Петър, Иаков и Йоан, Христос се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) "...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина".

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) със старославянското название "Начатки овощей", а в Българската православна църква – "Освещаване на гроздето".

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Новини