Духовни маршрути
10:00 04.06.2022г. - 12:00 04.06.2022г.
Източна порта на Филипопол / Пловдив , 4000 Хаджи Хасан Махала, Пловдив
Описание
Едно необикновено пътешествие из археологията на Пловдив ви очаква на 4 юни от 10 ч. в "Духовни маршрути". Сборен пункт: Източната порта
 

Крепостните стени на Филипопол
 
ВОДАЧ: Мая Мартинова-Кютова, археолог, проучвател на най-значителните археологически обекти на територията на Пловдив, автор на над 50 научни публикации, член на проектантските колективи за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.
 
Източната порта → Кръглата кула → Кулата до църквата "Света Неделя" → Крепостната стена на ул. "Витоша" → Лапидаруим
 
Сектор 1: Източната порта на Филипопол
 
Един от най-важните архитектурни ансамбли от Античността, разкрит на територията на модерния град Пловдив е комплексът "Източна порта на Филипопол". Локализиран е в източното подножие на Трихълмието. Разкрита е улица с ширина 13,20 м, снабдена с тротоари и портици от двете страни, която извежда на една от градските порти, Портата по план е "трипилон" с един централен и два малки входа. Масивен стилобат носи марморната колонада на покритите портици, разположени между улицата и сградите от двете страни. Портиците са оформени от свободностоящи колони в римо-коринтски ред. Архитектурните елементи на ордера са запазени в срутено състояние върху настилката на улицата. Комплексът, достигнал до нас с оформлението си от IV в. сл. Хр. е изграден върху разрушените конструкции на крепостната стена с портата от II в. сл. Хр. Комплексът "Източна порта" заема важно място в отбранителната система на Филипопол. Монументалното оформление на архитектурния ансамбъл доказва, че това е най-изявената градска порта, а улицата, която извежда до нея главната входно-изходна артерия на античния град.

Сектор 2: Комплексът "Кръгла кула с протейхизма" до църквата "Св.Константин и Елена"

Хунските нападения в Тракия от средата на V в. сл. Хр. наложили укрепване и преустройство на фортификационната система на града. Комплексът "Кръгла кула с протейхизма" е част от ранновизантийската крепостна стена на Филипопол, която обхващала Трихълмието. Тя е новоизграден крепостен зид в opus mixtum.

Сектор 3: Крепостната стена на ул. "Витоша"
 
Тук са запазени крепостните стени, изградени в 172 г. сл. Хр. по времето на император Марк Аврелий. Изградени са от големи сиенитни квадри, свързани в хоризонтални редове с П-образни железни скоби, споени с олово. До външното лице на римската крепостна стена през ранновизантийския период е изграден нов крепостен зид с редуващи се триъгълни кули и контрафорси, които са осигурявали защита на Трихълмието, където традиционно квартирували войските и населението търсело закрила при нападения.

https://www.facebook.com

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Други събития
10:00 04.06.2021г. - 21:00 31.08.2021г.
21:00 13.08.2021г. - 23:00 13.07.2021г.

Новини