Фестивал "Тракийски мистерии"
14:30 30.09.2023г. - 23:00 30.09.2023г.
Античен театър / Пловдив , ул. "Цар Ивайло" 4, 4000 Център, Пловдив
Описание

Фестивалът "Тракийски мистерии" ще се проведе на 30 септември на сцената на Античния театърв Пловдив. Руините ще оживеят с двата спектакъла "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма" и живата комуникация и съпреживяване с аудиторията на различните фестивални формати – шествия, изложби, творчески ателиета, лекции, интерактивни срещи с древността и модерния прочит на тракийското наследство. 

Програмата на фестивала включва изложба "Тракийски мистерии". За поредна година дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика на 30 септември от 14:30 ч. в Античния театър. Лекциите на тема "Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие" са от 16 ч. Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. Тракийските ателиета, са от 18 ч. Уникалните по рода си ателиета и уъркшопи за тракийския бит и култура запознават участниците с разбирането на траките за техния бит, потапяйки ги в уникална антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл: 

Потопете се и в мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките "послания", закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.

Следва Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което невидимите сили, обуславящи живота ни, "прочитат". Те ще се запознаят със Словото, което древните траки са влагали в своята одежда и ще имат възможността "да се пременят в дрехите" на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, като тези от изображения върху автентични артефакти. 

Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, призоваващи благослов и защита, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания, за отношението на траките към писаното слово и ще могат да изпишат лична оброчна плочка с орфически призователни формули на свещената тракийска писменост. 

Актуална информация за фестивала можете да намерите на: https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (2)

venci_vas@abv.bg

[email protected]

23.08.2023 | 18:36

Зашеметяващо преживяване! Много ефектно и силно представяне!

Отговори
2 0
Надя

Надя

19.09.2023 | 17:59

Незабравимо, няма аналог

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
5
Гласували: 1

Други събития
10:00 04.06.2021г. - 21:00 31.08.2021г.
21:00 13.08.2021г. - 23:00 13.07.2021г.

Новини