Изложба „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ“
17:30 14.05.2024г. - 18:00 16.06.2024г.
ул. „Тодор Самодумов“ 2, Стария град
Описание
Изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ“ направи своето малко турне из България през 2023 г., което продължава и през 2024-та. След градовете Бургас, Казанлък, Широка Лъка и Стара Загора поредната нейна спирка ще бъде в Пловдив.
 
На откриването ще присъства Теодор Караколев, един от основателите на фондация „Български архитектурен модернизъм“ и един от съставителите на българската част от изложбата, която е реализирана в съавторство с Васил Макаринов. 
Изложбата ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, FRAU ARCHITEKT ще може да бъде разгледана от 14 май до 16 юни в Стария град, на ул. „Тодор Самодумов“ 2.
 
14-и май , вторник
- 17:30 ч., коридора на етаж 2 – Откриване в Академия за музикални, танцови и изобразителни изкуства (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Сградата оригинално е проектирана за Девическа гимназия, проект на Виктория Ангелова – Винарова.
- 18:00 ч., зала 13 – Публична лекция на тема "Жените в архитектурата у нас между двете световни войни"
- 28-и май, 18:30 ч. Тематична обиколка: В двора на АМТИИ (към Античния театър)
 
Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ посветена на двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.
Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Територия – отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен – консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея обаче жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.
 
Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път - убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.
Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.
 
Екипът на изложбата е напълно наясно, че въпросите, които поставяме са повече от отговорите, които все още са в процес на обществено преработване и осмисляне. Именно заради това избрахме да поставим пунктуационна закачка в заглавието на българската изложба, с която да оставим една недостатъчно проучена тема отворена.
 
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни