Изложба - картини на Мильо Маринов Балтов
18:00 06.04.2022г. - 18:00 31.05.2022г.
Регионален етнографски музей Пловдив / Пловдив , Ул. “Доктор Стоян Чомаков“ 2
Описание

Изложбата на Историческия музей в Стрелча "Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника" може да разгледате от 6 април до 31 май в Историческия музей в Пловдив.

Експозицията представя картини на художника Мильо Маринов Балтов, който е една от интересните фигури в сферата на академичното църковно изкуство от началото на ХХ в. Той е образован в най-добрите традиции на европейското изкуство, негов наставник е Ярослав Вешин, с когото идват прогресивните идеи от Европа. Това си проличава в отношението към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза и т.н.

Художествено-декоративната дейност на художника съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Образите в светската живопис, рисувани от Балтов носят чертите на духовността, на божественото.

Името на художника и общественика Мильо Маринов Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча, не само като представител на известен род и един от кметовете на града. То е живо и чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник "Св. Арх. Михаил", както и чрез колекцията на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват 27 негови произведения. Множество декоративни и иконописни творби в храмовете от пазарджишкия и пловдивския регион също носят неговия подпис.

Настоящата изложба се осъществява в сътрудничество със Софийска градска художествена галерия, филиал "Васка Емануилова" и Милко Тодоров Балтов, Художествена галерия "Станислав Доспевски", Пазарджик, Църковно настоятелство при храм-паметник "Св. Арх. Михаил", гр. Стрелча и частни колекционери.

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Други събития
10:00 28.05.2021г. - 17:00 28.02.2022г.
13:21 17.08.2021г. - 13:21 17.08.2021г.

Новини