Изложба "Къща без стени" на Артан Хайрулаху
17:00 01.09.2023г. - 18:00 30.11.2023г.
Галерия Sarieva / Пловдив , ул. "Отец Паисий" 40
Описание
Галерия "Сариева" представя първата самостоятелна изложба в България на косовския художник Артан Хайрулаху. Тя ще се открие на 1 септември от 18 ч. в присъствието на автора. Преди това - от 17 ч., публиката ще има възможност да се присъедини към разговор с Хайрулаху, чрез който ще бъде представено творчеството му. Разговорът ще се проведе в намиращото се непосредствено до галерията пространство за срещи с изкуството – Кабинет (бивше artnewscafe).
 
Артан Хайрулаху е роден през 1979 г. в Гниляне, Косово, живее със семейството си в родния си град. Работи в живопис и рисунка. Творбите му са дълбоко хуманни, представят битови идилични косовски сцени, надградени от мислите и фантазиите на автора. Те са едновременно репортажни, носталгични, наивистични, иронични, провокативни, семпли, кичозни, традиционни и съвременни. В тях се открива типичната балканска предметност и естетика от миналото – скромни мебели, печки на дърва, ръчно изработени одеяла, дантелени покривки и дини, комбинирани със символи на модерното време – телевизори, ракети, автомобили и машини. Наравно с предметите присъстват образите на членовете на семейството и общността – съпрузи, родители, деца, братя, сестри, лели, свекърви, колеги, съученици и т.н. Виждаме ги в типични ситуации на спане, хранене, гледане на телевизия, бръснене, правене на любов, учене, строене, къпане. Макар и да черпи теми от конкретен географски ареал, картините му са универсални за бита на балканската диаспора навсякъде по света, чиято идентичност не познава граници. Доста често самоироничният портрет на художника се появява между хората, той рисува, къпе се, бръсне се и заедно с него се вмъкват фантазните фигури на астронавтите, ангелите и летящите фигури, които попадат в ежедневната обстановка.
 
В рисунките си Артан Хайрулаху доста често прекрачва границите на някои традиционни табутата, за да провокира консервативното мислене за красивото, голотата, правенето на любов, условностите за принадлежност в брака, разделението между половете, мъжествеността, човешката несигурност и право на избор като цяло. Провокативност, заради която Хайрулаху се е сблъсквал с реакциите на традиционно мислещите.
 
Изложбата може да бъде видяна до 30 ноември.

https://www.facebook.com

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Други събития
10:00 28.05.2021г. - 17:00 28.02.2022г.
13:21 17.08.2021г. - 13:21 17.08.2021г.

Новини