Изложба "Пловдив по пътя към модерния свят"
10:00 06.09.2021г. - 10:00 31.12.2021г.
Регионален исторически музей / Пловдив , пл. "Съединение" 1, 4000 Център, Пловдив
Описание
 
Изложба "Пловдив по пътя към модерния свят" ще представи Регионалният исторически музей в Пловдив, а поводът е 
136-годишнината от Съединението на България. Постоянната експозиция ще бъде открита на 6 септемри от 10 ч., а посетителите ще могат да я разгледат до 15ч. при спазване на актуалните противоепидемични мерки. Входът е свободен.
 
Изложбата е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. "Съединение" 1 и е първата постоянна музейна изложба под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 г. до втората половина на XX век. Това е времето, в което Пловдив извървява своя път, за да се промени от типично за Османската империя ориенталско селище в индустриален център и културна столица на европейска България.
 
Оригинални експонати проследяват дейността на Общината, водоснабдяването, електрификацията и новите градоустройствени решения, индустриализацията, стопанския живот и промените в социалното съществуване с шеметното навлизане на световните технически достижения. Сред показаните колекции са такива за тютюнопроизводството, бирената индустрия, Комбинат за цветни метали и основателя на консервната индустрия в България – Пантелей Генов. В изложбата са включени лични вещи, дарения от наследниците на Божидар Здравков – кмет на Пловдив от 1932 до 1939 г., д-р Константин Стоилов – министър председател на България от 1894 до 1899 г., Мария Найден Герова, Рудолф Фрик – основател на Бирена фабрика "Каменица" и големия общественик Недко Каблешков.
 
В залата „"Пловдив по пътя към модерния свят" са поставени два информационни киоска. Чрез тях всеки посетител има възможност да се задълбочи в тематиката толкова, колкото желае и да намери онези късчета памет, които го интересуват. Първият киоск съдържа подробни данни за индустриалната еволюция на Пловдив, развитието на характерните за града отрасли, дейността на най-значимите предприемачи и предприятия. Вторият киоск акцентира върху свършеното от Община Пловдив и пловдивските кметове, както и върху ключовите градоустройствени и инфраструктурни проекти през годините. Предстои инсталирането на трети киоск, който ще съдържа информация за културния и спортен живот под тепетата, както и на мултимедия, която ще прожектира тематични продукции, като филмите, посветени на "Първото българско земеделско-промишлено изложение", проведено в Пловдив през 1892 година.
За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Свързани събития

Други събития
10:00 28.05.2021г. - 17:00 28.02.2022г.
13:21 17.08.2021г. - 13:21 17.08.2021г.

Новини