Изработване на кукерски маски
10:00 28.01.2023г. - 12:00 28.01.2023г.
Като Лъвовете - занималня за деца
Описание
Заведете децата на арт работилница по изработване на кукерски маски на 28 януари от 10 ч. в "Като Лъвовете".
 
Кукерите са част от българската традиция. Наричани са още чауши, бабугери, станчинари, кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Трябва да я направят все по-грозна и по-страшна, за да изплашат злото. За най-старинни и страшни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик.
Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци. Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо.

Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украсата. И тук преобладава червеният цвят – символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.
 
Цена за посещение: 15 лева.
Моля да потвърждавате присъствие и на телефон - 08888 116 13, за да може да се подготвят точен брой материали.
 
 
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Новини