КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ от Лъчезар Бояджиев
17:00 05.08.2022г. - 20:00 30.11.2022г.
Галерия Sariev / Пловдив , ул. "Отец Паисий" 40
Описание
„Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев е проект за личното и споделеното във физическото пространство и въображението. Той работи с обществената среда и в това се включва градска, медийна, виртуална среда. Лъчезар Бояджиев ги активира с творби, визии, изложби, акции, лекции, като въвлича съучастието на граждани и колеги. Лъчезар Бояджиев е признат експерт по творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод, но за първи път разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството. „Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация „Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts.
 
Първи етап
КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ
Откриване на изложба, информационна зона с творби и материали от Лъчезар Бояджиев
5 август 2022, Sarieva / Gallery, Пловдив, 17:00 – 20:00
Walk and Talk – лекционен тур в градска среда с Лъчезар Бояджиев
6 август 2022, различни локации, Пловдив, 10:30 – 12:30
(събиране на групата желаещи пред artnewscafe, 10:30 ч.)
 
В нашата страна, както и навсякъде на Балканите, за добро и/или за лошо, вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но създава и условията за произвеждането на много повече житейска, дишаща и пърхаща от енергия реалност, отколкото множеството ни малки държавици и народи могат да изнесат. Понякога световната история се „стоварва“ върху плещите ни, на нас, балканските хора. А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде. Героите, водещите фигури на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни истукани, идоли, кумири на безвъзвратно отминалото минало.
А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на историческите висини/герои се добави и регистърът на героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Например иска ли Белград паметник на Марина Абрамович? Иска ли Загреб паметник на Мангелос (Mangelos, https://www.moma.org/artists/29439); на Саня Ивекович или на Иван Местрович? Иска ли Сараево паметник на Брацо Димитриевич или на Юсуф Хаджифейзович, въпреки че тези са си съвсем живи и активни художници? Имаме паметник на Майстора, но искаме ли паметници на Борис Ангелушев и Жорж Папазов в София или на Жул Паскин във Видин? Колко големи да са те и къде да им отредим място – където са живели, или където ще направи впечатление и на нас, и на туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците, автори на конкуриращите се визии?
Целта на проекта „Кристо за начинаещи“ е да създаде пространство за дебат и да го подхване – по въпроси, които са и за миналото, и за бъдещето в културата. Първият етап на „Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев и “Sarieva Open Arts” ще даде „проучвателен мандат“ за създаване на монументален конен паметник на Кристо в Пловдив. Чрез едноименната изложба в Sarieva / Gallery и “Walk and Talk” – лекционен тур в градска среда на автора, както и чрез серия акции/инициативи, ще се изследват формата, местата, обществената нагласа и фантазията за създаване на подобен паметник.
Ще бъде представен макет на паметника от Лъчезар Бояджиев, негови проектни рисунки, визуализации и материали. Във формата “Walk and Talk” ще се обходят и обговорят възможни места за поставянето на паметника.
 
Проектът се реализира с финансовото съдействие на „Едногодишен грант 2021 г.“ на Национален фонд „Култура“.
 
За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Други събития
10:00 28.05.2021г. - 17:00 28.02.2022г.
13:21 17.08.2021г. - 13:21 17.08.2021г.

Новини