Мате Барта: Душата на света
12:30 14.10.2023г. - 18:00 31.10.2023г.
Балабанова къща / Пловдив , ул. „Константин Стоилов" №57
Описание
Международни фотографски срещи – Пловдив, "СОЦИАЛЕН ТОПОС" представя Мате Барта с "Душата на света" от 13 до 31 октомври. Официалното откриване е на 14 октомври, събота, от 12:30 ч. в Балабановата къща.
 
Новата мултимедийна творба на Мате Барта е "разследване заради разследването" или по-скоро "наблюдение заради наблюдението". В поредицата си събира урбанистични пространства, гледки, които обикновено остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба; струпването и съпоставянето им обаче могат да предизвикат необясним стремеж към тълкувание у зрителя. Какво комуникират и за кого? Чии интереси обслужват? Според каква (тайна) система функционират и се обединяват? За Мате фотографията и видеото от една страна са основни инструменти за визуализиране на актуалния, пълен със загадки град, от друга страна са помощни средства за наблюдаване на спотаените в него взаимовръзки и тайни организационни сили.
 
Тъй като проектът Anima Mundi се фокусира върху природата и начина на функциониране на наблюдението и придаването на смисъл, той е непрестанно променящ се и разширяващ се до безкрай и в синхрон с това винаги е представян под някаква експериментална форма, от братята Барта – Мате и Марк, като последният композира приложни и автономни електронни музикални произведения. Чрез музикалното посредничество на Марк в изложбата събраното, градският пейзаж се допълва с образци на градски звуци, в пространството на галерията звучи базирана на тях музикална композиция.
Емеше Мучи, куратор в Центъра за съвременна фотография "Роберт Капа".
 
Изложбата се организира в партньорство с Институт "Лист" – Унгарски културен институт София и галерия "Тобе" Будапеща
 
Мате Барта (1987) е фотограф и режисьор на документални филми. Завършва университета за изкуство и дизайн „Мохоли- Над“ през 2011 г. с магистърска степен по визуална комуникация, специалност фотография, а през 2016 г. от Университета за театрално и филмово изкуство, Будапеща, специалност документално кино. В творбите си с неподвижни и движещи се изображения той изследва границите на документализма, границата между реалното и фиктивното, поставяйки под въпрос разпознаваемостта на реалността и систематизацията на знанието.
 
"Международни фотографски срещи" се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив, Национален фонд "Култура", Фондация "Зингер-Захариев" и в сътрудничество с Общински институт "Старинен Пловдив".

https://www.facebook.com

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Свързани събития

Други събития
10:00 28.05.2021г. - 17:00 28.02.2022г.
13:21 17.08.2021г. - 13:21 17.08.2021г.

Новини