Международен франкофонски фестивал Франкофоли
18:00 16.06.2023г. - 22:00 17.06.2023г.
Описание

Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година на Гребната база в Пловдив на 16 и 17 юни. Сред първите големи имена, потвърдили участие на българското издание, е Имани. Френската изпълнителка идва отново у нас, доказателство, че България е една от най-любимите ѝ дестинации за концерти. Елегантна и мистична, Имани преминава през различни музикални жанрове – фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекота.

Следващото популярно име в афиша на Франкофоли е LP или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име, е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има супер разпознаваем глас. Но освен изпълнител, LP е и брилянтен музикант. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. Песента ѝ Lost On You я изстрелва в международния хит небосклон през 2015, а LP идва отново в България с последния си албум Churches.

На Франкофоли в Пловдив през юни идва и рап звездата Метр Гимс. Носител на различни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, той е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на оригинална музика. През последните няколко години, Метр Гимс има дуети със Sia, Pitbull, Lil Wayne, Maluma и Sting.

Друга любима европейска звезда, която се присъединява към френския фестивал в Пловдив, е Елена Папаризо – шведската певица с гръцки корени е победител в песенния конкурс Евровизия, има 22 видео музикални награди MAD, награда от MTV Europe и е абсолютна любимка на българската публика.

Освен тях на 16 и 17 юни в Пловдив, ще видим и La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse. Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин, двама приятели, които правят оригинална хаус музика и от време на време – по някой международен хит. Лайв сетът им включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и чудновати инструменти, измислени в селската барака на бащата на Джак. Хаус парчета им са забележителни с огромни хорови химн моменти и предразполагат за много танци.

La Caravane Passe е френска група за съвременна музика, ярко оцветена с цигански и номадски фолклор от различни държави в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 г. от певеца, автор на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е пътешествие, което носи южния дух на свобода и неспирен празник.

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват директно от слънчевата, френска Ривиера. Те са дует приятели и меломани с дарба и желание за непрестанни интерпретации. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, легендарни гласове и оригинална продукция.

Кубинските регетон майстори Gente De Zona също ще се включат в най-големия франкофонски фестивал в света. Превърнали се от улична рап формация в световноизвестно дуо Alexander Delgado Hernández и Randy Malcom Martínez - Gente De Zona, идват в България за първи път за Франкофоли 2023, a датата на концерта им в у нас, 17 юни, е и първата за тяхното актуално европейско турне. Дуетът се появява на музикалната карта през 2013 г. с "Yo Quiero (Si Tu Te)", в която участва Pitbull. Но "Bailando", мега хитът на Енрике Иглесиас от 2014 г. с тяхно участие, прави дуото разпознаваемо на международно ниво, като видеото към песента събира близо 3 милиарда гледания.

Фестивалът „Les Francofolies“ /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – е възстановен в България, след почти 20-годишно отсъствие.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Множество работилници за деца, зони за забавление, кино и изложби ще съпътстват фестивала "Франкофоли" на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив. Под тепетата ще се проведе и традиционният за фестивала образователен форум с участници от Френски гимназии в цяла България.
 
* 12 юни, 17.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „В очакване на Боджангълс” на реж. Режи Роансар. Сценарият е адаптация на едноименния бестселър на Оливие Бурдо, издаден на български език в превод на Росица Ташева. Организатор CINELIBRI
 
* 12 юни-18 юни, 18.30, ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ПЛОВДИВ (ФОАЙЕ)
„Молиер без граници“ - Изложба на над 35 български и чуждестранни сценични плакати, създадени от Международното триенале на сценичния плака.
 
12 юни, 21.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Цветове на пожара“
Високобюджетна продукция с внушителна кинематография, бляскави актьорски превъплъщения и незабравима музика. Майсторска адаптация на режисьора Кловис Корнияк по едноименния роман на Пиер Льометр, Организатор CINELIBRI
 
14 юни,17.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Алени платна“
Приказна романтична драма, създаден по мотиви от популярната повест „Корабът с алените платна“ на Александър Грин. Филмът е един от фаворитите на зрители от всички възрастови категории в рамките на последното издание на Синелибри!
 
14 юни,21.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Близо“
Завладяващата и шеметна драма на режисьора Лукас Донт. Заглавието е сред петте, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Организатор КИНО ЛЪКИ
 
15 юни,19.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Млади завинаги“
Пети режисьорски филм на актрисата Валерия Бруни Тедески, създаден по собствената ѝ биография в прочутата школа на Патрис Шеро – епицентър на френския театрален живот в средата на 80-те години. Филмът е от конкурсната програма на филмовия фестивал в Кан. Организатор КИНО ЛЪКИ
 
15 юни-18 юни, 18.00, ГАЛЕРИЯ" ВИА АРТИС- КРУМ ТАНЧЕВ", /ул. "Славянска" 19/
Художествена изложба "Мигове Вечност от Париж до Пловдив"
с творби на двама художници от Франция: Силвия Балдева и Феникс Върбанов – български художници, работещи в Париж.
Организатор Анна Танчева
 
16-17 юни, 10.00-18.00, Стария Град, ул. „Стръмна“1-3,
Демонстрация на български занаяти от членове на Регионална занаятчийска камара – Пловдив
 
16-17 юни, ДОМ НА КУЛТУРАТА „БОРИС ХРИСТОВ“ , Голяма конферентна зала
МЛАДЕЖКИ МОДУЛ НА FRANCOFOLIES. ПЛОВДИВ 2023
 
16 юни - 17 юни, 15.00-19.00, 11.00 -19.00, „Цар Симеонова градина“ до Виенския павилион
АРТ АТЕЛИЕТА – 5 тематични френски детски ателиета :
Фотоателие: стани герой от една от най-емблематичните френски картини
Магнити: направи си своя персонален магнит
Конструиране на Айфелови кули от бамбукови клечки
Френска мода: изработи модел на френски костюми
Цветя от салфетки: изработка на цвете от салфетки с трикольорите на Франция и България
Организатор Фондация „Easyart”
 
16 юни,17.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Цветове на пожара“
Организатор CINELIBRI
 
16 юни, 21.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Близо“
Организатор КИНО ЛЪКИ
 
17 юни,12.15, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“
Анимационен филм, създаден по мотиви от знаменитата поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе, покорила сърцата на деца от всички възрасти! Организатор CINELIBRI
 
17 юни, 14.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Децата на другите“
Комедийна драма с номинация „Златен лъв“ за най-добър филм от кинофестивала във Венеция 2022, специално представен на кинофестивала в Торонто. Организатор КИНО ЛЪКИ
 
17 юни ,16.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Да биеш барабана“
Организатор Швейцарско посолство в България
 
17 юни, 17.00, Старинен Пловдив, къща „Недкович“
Музикално-поетичен рецитал "Баладите на Калиопа" по стихове на Жак Превер.
Участва актрисата Анна Танчева под съпровод на арфа.
 
За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Свързани събития
18:30 12.06.2023г. - 18:00 17.06.2023г.

Други събития
19:00 05.08.2021г. - 21:59 05.08.2021г.
14:00 15.08.2021г. - 16:00 15.08.2021г.

Новини