Пленер "Накити от мъниста"
10:00 26.05.2023г. - 18:00 28.05.2023г.
Ул. "Др. Вълкович"
Описание
"НАКИТИ ОТ МЪНИСТА" е темата на тазгодишния пленер, част от „Пролетния панаир на занаятите“. Той ще се проведе от 25 до 28 май на ул. „Др. Вълкович“.
 
Вплитането на мъниста в накитите и носията на Българката се практикува от хилядолетия насам и до днес се счита за неизменна и задължителна част от тях. Българката вплита древни знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от поколения на поколения. По време на пленера ще се докоснете до изяществото и традициите, пазени от хилядолетия. Занаятчиите, които ще се включат в пленера, ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста. Жури ще определи победителя в надпреварата.
 
Майстори ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят. В събитието се включват участници от цялата страна - Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова, Цветанка Георгиева. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели от мъниста, които майсторите ще представят.
 
В неделя, 28 май, от 17 часа след журиране ще се обяви победителят в майсторската надпревара.
 
Пролетен панаир на занаятите се организира от Регионална занаятчийска камара Пловдив и Община Пловдив.
 
Събитието се финансира от "Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г." и с подкрепата на „ХОЛДИНГ КЦМ 2000“.
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Свързани събития
10:00 25.05.2023г. - 18:30 28.05.2023г.

Новини