Театърът на сенките – Среща на изкуствата
10:00 09.05.2023г. - 19:00 30.05.2023г.
Различни локации
Описание

Автентични спектакли, изложби, светлинни инсталации, танци, музика и арт работилници ще пренесат пловдивчани и гости на града в света на Театъра на сенките. През 2023 г. древното сценично изкуство, под закрилата на ЮНЕСКО, ще докаже, че е по-живо от всякога с проекта на Сдружение „АртеВизия“ под наслов: „Театърът на сенките – Среща на изкуствата“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 година.

Творческа среща в града под тепетата си дават артисти от “ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ“ - Гърция, от Националния театрален център „UNIMA“ - Турция, автори от Съюза на българските художници и „ADC Bulgaria“, студенти, преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ученици.

Театърът, светлините и сенките, образите „Карагьоз“ и „Карагьозис“ са тяхното общо ВДЪХНОВЕНИЕ. Така е наречена и Фотоизложбата, която ще бъде експонирана от 15 до 30 май в ЖР „Тракия“ до СОУ „Черноризец Храбър“. Чрез нея световноизвестни куклени актьори отправят своите послания за смисъла на творчеството, силата на изкуството и вдъхновението, които правят света по-добро място за живеене.

Театралното изкуство ще събуди въображението на най-малките ученици от кварталите Коматево и Прослав. На 9 и 11 май ще им гостуват арт работилници за кукли „Карагьоз“ и „Карагьозис“ - главни образи в Театъра на сенките.

На 10 май Научна театрална лаборатория ще събере в Гръцката читалня на ПУ „Паисий Хилендарски“ студенти и преподаватели по новогръцки език, изкушени от древния Театър на сенките.

Филмова прожекция ще представи театралните кукли по света. Преподавателят по гръцки език Величка Сомонова – Гроздева ще направи изследователски прочит на гръцкия Театър на сенките и факторите, които го правят жив и атрактивен за публиката до днес.

Лабораторията ще продължи с дискусия на тема: „Балкански театър на сенките“ и неформални разговори между организаторите и участниците за гръцко-българското партньорство в областта на образованието, културата и изкуството.

На 16 май пловдивската публика е поканена да сподели магичните светове на визуалния артист, академичен преподавател и художник Капка Кънева. Провокирана от Театъра на сенките и постановките на актьорите от Гърция и Турция, тя ще представи в Дома на науката и техниката в Пловдив своите триизмерни светлинни инсталации. Посетителите ще се разходят сред стилизирани театрални образи и ажурно изработени митологични персонажи. Всички те ще „оживяват“ в игра на светлини и сенки.

За истинска синергия между изкуствата сред авторските пластики ще има и една двуметрова театрална кукла - Жива инсталация, която ще приветства публиката. Танцови и музикални етюди на талантливи пловдивски деца изпълнители ще допълнят доброто настроение.

Кулминацията на Театралните празници ще бъдат спектаклите на майсторите на Театъра на сенките Сечкин Гюнеш от Турция и Одисеас Канлис от Гърция. Те ще играят на 17 и 18 май от 15.00 и 16.00 часа в читалищата на кварталите Коматево и Прослав.

Входът за всички събития е свободен!

Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни