Ботаническа градина
Пловдив ,
Описание

Ботаническата градина в Пловдив е една от трите подобни в България. Зеленият оазис е разположен на 113 504 кв. метра. Собственост е на Аграрния университет (първоначално Агрономически факултет към Държавния университет, а по-късно и Висш селскостопански институт "Васил Коларов") от 1946 г. В уникалния парк се намират ценни растителни видове, съхранени още от 1957 г. 

История

Опитните полета са създадени през 1950 г. от проф. Кирил Киряков, начело на катедра Ботаника към Агрономо-лесовъдния факултет. Заедно с екип от асистенти той започва проучване на растенията върху площ от 250 декара. 7 години по-късно отговорник на проекта става д-р инж. Димо Граматиков, под чието ръководство се съставя план за облагородяване на парка. Интересното е, че за полетата се използва посадъчен материал от бившите царски дворци, установява се контакт и с над 150 подобни градини по света. През годините градът завзема част от терена и през 70-те площта му е редуцирана.

Проекти

През 2020 г. около градината бе издигната ограда с дължина около 1350 метра, финансирана съвместно от Община Пловдив и Аграрния университет. Предвидено е възстановяване на вътрешната част на парка, който освен за практически знания на студенти, да стане привлекателен и за граждани. 

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Новини