Парк "Лаута"
Пловдив , 4023 Лаута, Пловдив
Описание

Парк "Лаута" е разположен в югоизточната част на Пловдив, в непосредствена близост до булевардите "Санкт Петербург", "Освобождение" и "Менделеев". Зоната граничи със спортния комплекс "Локомотив". 

Биологично разнообразие

Паркът е богат на растителни и животински видове. В него се срещат гълъби от типа гривяк, катерици, кълвачи, а през 2015 г. там бяха пуснати и 50 фазана.

История

Преди новата ера на мястото съществувало неолитно селище под името Ясъ тепе, а през 16. век там било издигнато село Лаут. Паркът е залесен в началото на 20. век, като идейният проект бил зеленината да стига чак до Асеновград. По времето на Втората световна война германските власти оформили там горски масив, който да скрива намиращото се на юг летище. През 70-те г. имало планове да се построи детска железница и изкуствено езеро.

Атракции

Днес паркът е любимо място на пловдивчани за разходка и спортна дейност, в него се провеждат и редица фестивали. На кръстовището на ул. "Цветан Лазаров" и бул. "Санкт Петербург" се намира най-голямата детска площадка в "Тракия", в която има единствена по рода си въжена линия. Паркът разполага с барбекютата, два фитнеса на открито.


Фестивали:

"Народен събор Пловдив"

S`Cool Rock Fest

PlovdivMezi - 2019 г.

"Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство"- 2020 г.

"Куклен театър в парка"

"Лятно кино в парка"

За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Рейтинг
0
Гласували: 0

Изминали събития
17:00 15.09.2023г. - 22:00 17.09.2023г.

Новини