Регионален природонаучен музей
Пловдив , ул. Христо Г. Данов № 34
Описание

Регионалният природонаучен музей е най-големият в Пловдив, създаден е на основата на забележителната сбирка на закрития в средата на 19. век френски колеж "Св. Августин". Основан е на 5 септември 1955 г. като временна изложба. Първата експозиция в него, представяща българската флора, фауна и геология, е разкрита през 1960 г. В нея водещи са разделите "Гръбначни животни  риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници", "Безгръбначни животни", "Растения" и "Еволюция на организмите и неживата природа".

Благодарение на изследователската дейност на екипа през 1974 г. сбирката се обогатява с нов сектор – "Минерали от Родопския масив", както и с "Аквариумна зала". Официалното си име – Регионален природонаучен музей, институцията получава през 2006 г.
 
През 2011 г. като разширение на аквариума е разкрит терариум. През 2015 г. пък е изграден дигитален планетариум. В него компютърна програма симулира разходки до различни обекти, събия и явления във Вселената, като предимството е, че работи в реално време. 
 
Най-новата атракция в музея е зала "Тропик", в която посетителите може да се насладят на красотата на най-различни тропически пеперуди, които летят свободно из джунгла с растителност от южните страни. 

Входът за Експозицията на музея е безплатен всеки първи четвъртък от месеца за деца до 7 г., ученици и студенти, пенсионери и инвалиди.

 
Лятно работно време на музея:
 
понеделник-петък: 09:30 – 18.00 ч.
събота и неделя: 10:00 – 18:00 ч.
 
Зимно работно време на музея:
 
понеделник-петък: 08:30 – 17:00
събота и неделя : 09:00 – 17:00
 
Билет за възрастни: 6 лв. (4 лв. за експозиция "Тропик")
* за студенти и ученици: 3 лв. (3 лв. за експозиция "Тропик")
*за деца до 7 г.: 1 лв. (1 лв. за експозиция "Тропик")
 
За контакти
Местоположение
Карта на Пловдив
Покажи на картата

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Новини